Bloggen til Strategy HouseVi publiserer våre analyser om dagligvarebransjen i inn- og utland nedenfor. Nytt innhold legges ut ca hver 6. uke.
For å motta varsel når vi publiserer nye analyser, kan du fylle ut skjemaet til høyre. |
|
Om bloggenHer publiserer vi våre analyser om dagligvarebransjen i inn- og utland. Om du vil abonnere på våre innlegg, kan du gjøre det via denne lenken. Da får du e-post hver gang vi publiserer noe nytt. Arkiv
December 2020
Kategorier |
Back to Blog
Forbrukernes økende forventning om at dagligvarer er tilgjengelig flere steder enn i den tradisjonelle dagligvarebutikken gir leverandører nye muligheter. DLF i Danmark skifter navnDLF i Danmark fremstår som en offensiv partner i medlemsbedriftenes omstilling til nye konkurransesituasjoner, teknologier og salgskanaler. Samtidig som de feirer 50-årsjubileum som forening skifter DLF Danmark navn til Mærkevareleverandørerne. De gir veldig gode begrunnelser for navneendringen: Vi tilpasser nu navnet, så det er mere i overensstemmelse med foreningens nutidige og fremtidige aktiviteter. Vi vil gerne synliggøre mærkevarens værdi, for den spiller en vigtig værdiskabende rolle i forhold til innovation som gavner forbrugerne.
Mærkevareleverandørerne gjør også andre refleksjoner som har betydning for norske forhold. Bransjeglidning og nye salgskanaler er sentralt i DLF Danmarks omprofilering. Det er drevet af forbrugertrends og af e-handlen. Forbrugerne tænker ikke på, om de køber deres varer fra den ene eller den anden kanal. Vi tror, at hele den kanalglidning bliver et vigtigt element i fremtiden. Som forening skal vi forsøge at inspirere medlemmerne til hvilke andre kanaler, de skal fokusere på, og hvilke forretningsmodeller, der er relevante i de kanaler. Dette poenget er langt bredere enn hylleplass hos Kolonial.no eller Adams Matkasse. Mærkevareleverandørerne viser også til variasjonen man har fått i måltidsløsninger: for on-the-go, takeaway, måltidskasser er løsninger som er med på å endre forbrukerens forhold til dagligvarer. Deres nye fokus på bransjeglidning gjør også at de åpner for medlemskap fra merkevareaktører som ikke er representert i dagligvaren, men som har en profil som ligner på merkevareaktører i dagligvarehandelen. Hva betyr det for Norge?I Strategy House tror vi at det kloke samspillet mellom forbrukers ønsker, og leverandørenes innovasjon og kommunikasjon er et bedre virkemiddel for å balansere ut kjedemakten enn prisregulering eller lov om handelsskikk. Danske Mærkevareleverandørerne kan gi mye inspirasjon til norske aktører. I går publiserte de to ulike rapporter om digitalisering i dansk dagligvare. Rapportene konkluderer med at det er få aktører som har kommet langt med digitaliseringen, men de fremhever flere konkrete tiltak produsenter har gjort, både i produksjon, forbrukerkommunikasjonen og annet. Rapportene er litt tungleste (mao bærer mye preg av konsulentspråk), men gir interessante innsikter som faller i hovedsak godt sammen med erfaringer vi har gjort oss. Vi deler også rapportforfatternes syn på hvordan man går godt i gang for å arbeide med digitaliseringen: eksperimentering med små prosjekter som gir quick wins. Som en konsekvens av de lange trendene både knyttet til nettbasert kommunikasjon og bedret logistikk er det forbrukeren som stadig styrker sin posisjon; ikke mellomleddene. Det er gode nyheter for merkevareselskaper som vil gjennomføre tiltak for å styring i utviklingen, styrke konkurransekraften og øke topplinjen. Følger man danske Mærkevareleverandørernes råd, er det særlig tre hovedsatsninger som vil lønne seg:
Strategy House kan bidra i utviklingsprosesser innen hver av områdene. Ta kontakt dersom dere ønsker å vite mer om hva vi kan bidra med.
1 Comment
read more
|