Bloggen til Strategy HouseVi publiserer våre analyser om dagligvarebransjen i inn- og utland nedenfor. Nytt innhold legges ut ca hver 6. uke.
For å motta varsel når vi publiserer nye analyser, kan du fylle ut skjemaet til høyre. |
|
Om bloggenHer publiserer vi våre analyser om dagligvarebransjen i inn- og utland. Om du vil abonnere på våre innlegg, kan du gjøre det via denne lenken. Da får du e-post hver gang vi publiserer noe nytt. Arkiv
December 2020
Kategorier |
Back to Blog
De siste årene har matsvinn vært høyt på agendaen hos regjeringen, og temaet har hatt høy oppmerksomhet hos både medier og forbrukere. Engasjementet har vært tilstede i deler av næringsmiddelindustrien, og avsløringene i NRKs sak burde sette industriens eget matsvinn i enda større fokus. Reduksjon av matsvinnet i verdikjedene for næringsmidler har langt større positiv økonomisk påvirkning på næringsmiddelselskaper enn matkast-kampanjer.
Hvem tjener på reduksjon av matsvinn gjennom verdikjeden? Tiltak for å redusere matsvinn gjennom hele verdikjedenNedenfor går vi nærmere i detalj på tre områder av tiltak som kan redusere matsvinn, og som krever større samordning i verdikjeder for å skape gode resultater: Ofte må man kombinere tiltak for å få de beste resultatene. For eksempel vil mange av tiltakene vi beskriver nedenfor, kombineres med tiltak innen emballasje, finne eller utnytte alternative salgskanaler, bedre prognoser, bedre informasjonshåndtering på tvers av aktører, bedre logistikk, etc. Alle disse temaene kommer vi tilbake til i senere innlegg. Du kan også lese om hvordan vi foreslår at man organiserer og gjennomfører prosjekter for å iverksette slike tiltak på vår temaside om matsvinn. Buffet som avlasting
Bedre sortering Sortering er et av kjerneområdene man må jobbe med for å redusere matsvinn. For oss er bedre sortering tredelt:
Sorterer man også flere ganger gjennom verdikjeden, kan man også sortere ut enkeltvarer eller deler av partier som er blitt skadet, eller dårligere underveis. I tillegg kan mange av disse varene finne ny verdi i bearbeidede varestrømmer, men bare dersom de sorteres tidlig nok, og det er skapt systematikk for det. Bearbeiding betyr en forlengelse av råvarens holdbarhet, men det hjelper ikke om hele holdbarheten har gått med på grossist- og butikklager. Tomat-eksempelet fra NRK er forøvrig også et svært godt eksempel på at bedre prognoser og informasjonsflyt har en enorm verdi for å redusere matsvinn. Produktutvikling ![]() Den "enkleste" formen for produktutvikling har vi allerede nevnt over. Ny og bedre løsninger for sortering gjør at man kan selge flere varianter av samme råvare. I forrige innlegg hadde vi et annet eksempel på hvordan produktutvikling kan bidra til å senke matsvinn. Økt produktutvikling kunne også spilt en rolle for å minimere noe av svinnet NRK avdekket. For eksempel, er det fortsatt mange bruksformer av potet som ikke er utnyttet, så større innovasjon på anvendelse av potet kan fjerne behovet for vinterlagring av poteter, og øke utnyttelsesgraden av høstet potet.
Tre lanseringsvinduer hemmer innovasjon i norsk matindustri Å tenke helt nytt om produktutvikling - særlig med et mål om å redusere svinnet - krever en ny samhandling mellom aktører i verdikjeden, særlig mellom handelsleddet og produsentleddet. Situasjonen i dag med bare tre lanseringsvinduer og lite utbygget muligheter for god uttesting, gjør at innovasjonsarbeidet i norsk matindustri lider, og gjør det vanskelig å bruke produktvikling som et effektivt virkemiddel for å løse effekter av f.eks. overproduksjon av sau. Veldig få av våre konkrete forslag ovenfor er quick wins eller enkle tiltak å gjennomføre. De finner man bare når man klarer å starte samhandlingsprosjekter på tvers av aktører i samme verdikjeder. Vi skriver mer om dette her. Når ulike ledd i verdikjeden lærer å løse hverandres utfordringer og forstår grunnlaget for verdiskapningen i hvert ledd bedre, da vil man også sammen finne tiltak som både raskt reduserer matsvinnet, og skaper bedre økonomi for alle parter.
1 Comment
read more
|